Lumeni
NA ŠESTOJ OLIMPIJADI METROPOLA ZABLISTALI INFORMATIČARI
Konačan poredak Zagreba ovisi i o matematičarima, fizičarima i kemičarima
objavljeno: 9. prosinca 2021.
Napisao:

Na Šestoj međunarodnoj olimpijadi metropola koja se ove godine održava od 6. do 12. prosinca dva člana zagrebačkog tima Dorijan Lendvaj i Patrick Pavić iz zagrebačke Petnaeste gimnazije, u dvije runde natjecanja svoje zadatke iz informatike riješili su stoposto i tako dali svoj maksimum kako bi se ekipa Zagreba što bolje plasirala. No, konačni rezultat ne ovisi samo o njima nego i o  članovima tima koji se natječu iz matematike, fizike i kemije.

– Čekamo rezultate iz informatike i ostalih predstavnika metropola, a tu su nam kao najjača konkurencija ekipe iz Rusije i Kine. U svakom slučaju, naši dečki imaju prvo mjesto u informatici, a vidjet ćemo hoće li ga i s kim dijeliti – kaže nam predsjednik Hrvatskog saveza informatičara i Dorijanov otac Vlado Lendvaj. Dodaje da su oduševljeni tim rezultatom, ali da su ga i očekivali.

– Dečki iz informatike bili su pri vrhu na Svjetskoj olimpijadi koja je održana ljetos, a u međuvremenu su još napredovali. Dorijan i Patrick su maturanti i imaju ogroman potencijal – ističe Vlado Lendvaj.

Puno se očekuje i od ekipe matematičara koju sačinjavaju također učenici Petnaeste gimnazije  Bernard Inkret i Namik Agić.

U ekipi za fiziku su također učenici  Petnaeste gimnazije Luka Passek-Kumerički i Roko Šupe.

Ekipa za kemiju sastavljena je od dvije učenice zagrebačke Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Ane Jurčević i Lorene Komočar.

Olimpijada metropola, koju inače organizira Moskva, drugu godinu se zbog pandemije održava online, a učenici testove i eksperimente izvode u svojim školama.  

Kontrola regularnosti natjecanja je rigorozna, sve se odvija pred kamerama, snimke se naknadno pažljivo pregledavaju kao i testovi koje su učenici pisali.

Za sjajan rezultat informatičara prema riječima Lendvaja najzaslužniji su klubovi u kojima oni vježbaju od djetinjstva, podrška obitelji, ali iznad svega talent i upornost učenika. Značajna je podrška škole,  zagrebačka Petnaesta gimnazija se u tome ističe. Predsjednik Saveza informatičara Vlado Lendvaj upozorava da obrazovni sustav ne pruža podršku talentiranoj djeci i ne čini gotovo ništa kako bi oni iskoristili svoje potencijale.

U svakoj generaciji ima makar stotinjak djece poput Patricka i Dorijana, ali njima nitko nije pružio priliku da razviju svoje potencijale što je velika šteta za njih i društvo u cjelini – upozorava Lendvaj, a na pitanje što napraviti odgovara: _ Ako nikome do sada nije palo na pamet pitati nas koji već godinama uspješno prepoznajemo i radimo s talentiranom djecom što i kako napraviti, što onda očekivati od prosvjetne vlasti. Trebamo li kampirati pred ministarstvom da bi netko shvatio koliko su talentirana djeca važna i kako s njima raditi – pomalo ogorčeno komentira Vlado Lendvaj, želeći da osim informatičara na Šestoj olimpijadi metropola zablistaju matematičari, fizičari, i kemičari, jer o svima njima ovisit će ukupan poredak ekipe iz Zagreba.

Službeni konačni rezultati znat će se u ponedjeljak 13. prosinca kada je na rasporedu i ceremonija zatvaranja Olimpijade.

Oznake: