Lumeni
U ŠVICARSKOJ, U BERNU ODRŽANA JE SREDNJOEUROPSKA MATEMATIČKA OLIMPIJADA
Hrvatskim učenicima jedna srebrena i tri brončane medalje
objavljeno: 31. kolovoza 2022.
Napisao:

Iako smo posljednje vrijeme navikli da naši učenici s olimpijada znanja donose zlato i srebro, ovaj put na natjecanju u Šivcarskoj, na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi zlato nisu osvojili. No, i ovaj put mladi hrvatski matematičari opet su se dokazali u međunarodnoj konkurenciji i pokazali  da će Hrvatska i idućih godina na međunarodnim olimpijadama imati potencijala za zlato.  Naši učenici osvojili su srebrenu i tri brončane medalje.

Ekipno  Hrvatska je osvojila drugo mjesto, samo bod iza ekipe Poljske.

U Bernu je bilo zastupljeno deset zemalja s ukupno 60 natjecatelja i  20 voditelja ekipa i njihovih zamjenika.

Iz Berna se s medaljama u Hrvatsku vraćaju:  Emanuel TUKAČ  sa srebrenom te Stella ČOLAK,  Lara SEMEŠ i Nikola VUJICA sa brončanim medaljama.

Voditelji ekipe su bili Ilko BRNETIĆ i Petar NIZIĆ-NIKOLAC.

Inače na ovoj se Matematičkoj olimpijadi ispiti održavaju dva dana. Prvog dana natjecatelji su rjeešavali četiri zadatka, svaki različitog tipa, koje svi sudionici natjecanja  moraju samostalno riješiti. Drugog dana natjecatelji su se suočili s osam zadataka, ali su njih svi članovi reprezentacija zemalja rješavali timski. Hrvatsku su na natjecanju u Bernu u Švicarskoj: Lara SEMEŠ, Adian Anibal SANTOS SEPČIĆ, Nikola VUJICA, Stella ČOLAK, Borna ČIZMAREVIĆ i Emanuel TUKAČ.

Oznake: