Lumeni
ZAVRŠENA MEĐUNARODNA FIZIČKA OLIMPIJADA
Hrvatskim učenicima dva srebra i jedna bronca
objavljeno: 27. srpnja 2021.
Napisao:

Hrvatski učenici ovog ljeta blistaju na međunarodnim olimpijadama znanja. Tako su u žetvi medalja uz informatičare i matematičare sudjelovali i fizičari. U konkurenciji 400 natjecatelja iz cijelog svijeta, na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi osvojili su tri medalje i dvije pohvale.

Od pet naših učenika, članova natjecateljskog tima, trojica su osvojili medalje.

Srebrenim medaljama okitili su se  Grgur Premec, učenik zagrebačke Petnaeste gimnazije i Borna Perković učenik splitske Treće gimnazije. 

Brončanu medalju osvojio je Filip Vučić, učenik zagrebačke Prve gimnazije.

Dvojica učenika Luka Passek-Kumerički i Roko Šupe, obojica učenici  zagrebačke Petnaeste gimnazije dobili su pohvale.

Međunarodna olimpijada iz fizike IPhO 2021 održala se od 17. do 25. srpnja 2021., a zemlja domaćin bila je Litva.

No, zbog epidemiološke situacije natjecanje se odvijalo, kao i na svim drugim olimpijdama znanja, on line. Tijekom dva natjecateljska dana, mladi fizičari iz cijelog svijeta rješavali su teorijske i praktične zadatke koje su im pripremili litvanski znanstvenici.

Za svaki dio, učenici su imali po pet sati za rješavanje zadataka. Teorijski dio sastojao se od tri zadatka, a učenici su mogli osvojiti maksimalno 30 bodova. U praktičnom dijelu dobili su jedan ili dva zadatka iz različitih područja fizike, te su mogli osvojiti najviše 20 bodova.

Prema pravilima IPhO, medalje se ne dodjeljuju samo natjecateljima koji su osvojili najviše bodova, već svima koji osvoje određen postotak bodova. Tako se zlatna medalja dodjeljuje natjecateljima koji su se pozicionirali u osam posto najboljih. Ove je godine dodijeljeno 45 zlatnih medalja. No, kako bi se izdvojili oni natjecatelji koji su ostvarili posebno dobre rezultate dodjeljuju se posebne nagrade za apsolutnog pobjednika, najviše ostvarenih bodova u teorijskom i praktičnom dijelu. Najbolji natjecatelj tako dolazi iz Južne Koreje i zove se Kyungmin Kim.

Oznake: