Lumeni
ZAVRŠENA ŠESTA MEĐUNARODNA OLIMPIJADA METROPOLA
Hrvatski učenici osvojili tri prva mjesta i okitili se zlatom
objavljeno: 13. prosinca 2021.
Napisao:

Na Šestoj međunarodnoj olimpijadi metropola tri zagrebačka učenika postigli su izvanredne rezultate. U informatici su Dorijan Lendvaj i Patrick Pavić učenici Petnaeste gimnazije zadatke riješili 100 posto podijelivši prvo mjesto s Hong Wenjie iz Chengdua (Kina) i Alexandrom Luchianovim iz Bukurešta (Rumunjska). Iz matematike je jedini test riješio stoposto  zagrepčanin Bernard Inkret, također učenik Petnaeste gimnazije.

Kad bi se gledali pojedinačni rezultati učenika onda bi Zagreb bio prvi s tri osvojena prva mjesta. Po jedno prvo mjesto imaju Moskva, Bukurešt, Krakov i Chengdu. Ipak, kad se pogledaju ukupni rezultati, Zagreb od 33 grada koja su sudjelovala na natjecanju zauzima deveto mjesto jer su hrvatski učenici lošije rezultate postigli iz fizike i kemije iz kojih su naši predstavnici osvojili po dvije brončane medalje.

– Presretan sam ovim rezultatima, nitko nikada na toj razini ni u čemu nije osvojio tri prva mjesta. To je sjajan rezultat naših učenika. Konkurencija je bila iznimno jaka, najjače što se može nači na natjecanjima tog tipa – kratko je rezultate prokomentirao predsjednik Hrvatskog saveza informatičara Vlado Lendvaj.

Šesta olimpijada metropola, kojoj je domaćin Moskva, održana je online zbog pandemije, a danas je organizirano i svečano zatvaranje. Svi detalji mogu se naći OVDJE.

Mi donosimo sve rezultate  6. INTERNACIONALNE OLIMPIJADE METROPOLA

Zagreb je uvjerljivo prvi u informatici, sa osvojenih 200 bodova.

Prva je Moskva, Rusija sa zbrojenim rezultatima iz fizike, kemije, matematike i informatike i osvojenih 684,06 bodova.

Ali, kako je to na ovim natjecanjima

PRVO SU MJESTO OSVOJILI redom:  Moskva [Rusija], Chengdou [Kina], Bukurešt [Rumunjska], St. Petersburg [Rusija] i Krakov [Poljska].

DRUGO MJESTU su osvojenim bodovima zaslužili:

Hong Kong [Kina], Hanoj [Vijetnam], Sofija [Bugarska], ZAGREB [HRVATSKA] te Istanbul [Turska], Minsk [Bjelorusija], Erevan [Armenija], Beograd [Srbija], Budimpešta [Mađarska] i Kišnjev [ Moldavija].

Pri tom valja istaknuti da je Zagreb bio uvjerljivo najbolji i prvi u informatici, s osvojenih 200 bodova.

TREĆU POZICIJU na Olimpijadi Metropola osvojili su: Ulan Bator [Mongolija], Baku [Azerbajdžan], Almati [Kazahstan], Sarajevo [Bosna i Hercegovina], Ljubljana [Slovenija], Talin [Estonija], Nur-Sultan [Kazahstan], Mexico City [Meksiko], Osh [Kirgistan], Lima [Peru], Banja Luka [Bosna i Hercegovina].

U pojedinačnoj konkurenciji

INFORMATIKA

S maksimalnih 800 bodova zlatnom su se medaljoj okitila oba hrvatska predstavnika i  Dorijan Lendvaj i Patrick Pavić.

MATEMATIKA

U pojedinačnoj konkurenciji s najvećim brojem bodova [41] među natjecateljima zlatnu je medalju osvojio Bernard Inkret, a Janko Bušelić brončanu.

FIZIKA

U pojedinačnoj konkurenciji Luka Passek-Kumerički i Roko Šupe osvojili su brončanu medalju.

KEMIJA

Broncu su zaslužile Ana Jurčević i Lorena Komočar.

Oznake: