Lumeni
NA INFORMATIČKOM NATJECANJU U RUMUNJSKOJ ZABLISTALI HRVATSKI UČENICI
Dorijan Lendvaj osvojio zlatnu medalju i prvo mjesto
objavljeno: 9. prosinca 2020.
Napisao:

Ljudi moji, pa je li to moguće! Pojedinačno prvo mjesto i sveukupno 2 pojedinačna zlata, svi Rusi, Rumunji, Bugari i ostali iza Dorijana! RMI (Romanian  Master of Informatics) 2020, jedino je svjetska olimpijada jača od ovog – uskliknuo je presretan Vlado Lendvaj, otac Dorijana Lendvaja koji je na tom natjecanju informatičara, organiziranom u Rumunjskoj, osvojio prvo mjesta i postao apsolutni pobjednik.

Osim Dorijana Lendvaja, koji je osvojio ukupno 542.73 boda, zlatnu medalju i postao ukupni pobjednik, zlatnu medalju osvojio je i Patrik Pavić s 435.00 bodova, a Krešimir Nežmah srebrenu medalju s 334.00 boda, a Viti Aniću medalja je izmakla za nekoliko mjesta.

Sva četvorica su učenici Petnaeste zagrebačke gimnazije, trojica trećeg razreda, a Nežmah maturant. Za natjecanja ih  priprema njihov profesor Nikola Dmitrović, koji je uz pomoć Mateja Ferenčevića organizirao nastup hrvatskih natjecatelja u Rumunjskoj.

Ovo je druga godina da Hrvatska sudjeluje na tom natjecanju, a oba put odazvala se na pozivnicu škole Tudor Vianu koja organizira to jako međunarodno natjecanje.

Zbog korone je i ovo natjecanje održano online, a kako su Lendvaj i Nežmah završili u samoizolaciji oni su se natjecali od kuće, a Pavić i  Anić iz škole. Prostorije u kojima su se njih četvorica natjecala snimale su se kamerama kako bi sve bilo u skladu s pravilima.

Nikola Dmitrović

– Ovo nam je najbolji rezultat na ovom natjecanju. Nije nas iznenadila Dorijanova pobjeda, a nadali smo se i ukupnoj pobjedi u timskoj konkurenciji – komentira profesor Dmitrović, podsjećajući da je hrvatski najbolji rezultat s međunarodnih informatičkih natjecanja – tri zlatne medalje na svjetskoj olimpijadi.

Dodaje da ih već idućeg tjedna čeka online Olimpijada metropola. Nadamo se ukupnoj pobjedi, a sada su u tijeku pripreme za sljedeću godinu i “za nove olimpijade za koje se nadamo da će biti uživo”.

Vlado Lendvaj oduševljen je pobjedom svog sina Dorijana i rezultatom hrvatskih natjecatelja.

Pojedinačno prvo mjesto na svjetskim natjecanjima nismo imali. Ovo je prvi put daje pobijedio naš učenik na natjecanjima na kojima su sudjelovali Rusi i Rumunji, koji su, praktički, osnovali međunarodne informatičke olimpijade. Ova pobjeda i sjajni rezultati naših učenika je izuzetno velika stvar. Točno je da nisu bili Amerikanci i Kinezi, ali budemo se i s njima “potukli” i dobili ih na olimpijadi iduće godine – ushićeno govori Vlado Lendvaj, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara.

Vlado Lendvaj

Nismo očekivali da će rezultat biti baš tako dobar, pojedinačno pobjedničko mjesto na takvom natjecanju ne može se očekivati. Željeli smo pobijediti Ruse, ali nismo očekivali da ćemo to uspjeti sada, pa smo presretni.

Ovo je kao da netko pobijedi najboljeg kineskog stolnotenisača. To je svjetska senzacija – zadovoljno će Lendvaj, koji također podsjeća na predstojeću Olimpijadu metropola..

To je malo drugačiji tip natjecanja, održava se uvijek u Moskvi, dođu svi – Amerika, Kina i Indija… i nadamo se sjajnim rezultatima – zaključuje Vlado Lendvaj.

Inače, Romanian Master of Informatics je natjecanje po konceptu  vrlo slično informatičkoj olimpijadi, samo je konkurencija malo manja – okupilo je 52 ekipe iz 14 država, pri čemu je jedina hrvatska ekipa osvojila odlično četvrto mjesto u ukupnom poretku. Prvo i treće mjesto osvojile su ruske ekipe, a drugo jedna od rumunjskih ekipa.

Oznake: