Kolumnu piše
KARLIN KUTAK
Zimski praznici za uživanje i snijeg
objavljeno: 23. prosinca 2021.
Napisao:

Razdoblje koje svi učenici nestrpljivo iščekuju napokon je tu… Zimski praznici. Nakon par mjeseci škole, svi jedva čekaju odmor. Zadnji dan škole u ovom polugodištu u mojoj školi je srijeda. Danas je također trebala biti nastava, ali neće je biti zbog božićne priredbe. To naravno, nikome ne smeta. Što manje školskih dana to bolje – za nas.

Svi imaju različite planove i iščekivanja od ovih zimskih praznika. Naime prošle godine zimski praznici nisu bili baš bajkoviti zbog pandemije i ozbiljnije situacije. Ovi praznici podižu očekivanja jer nam se čini da se situacija malo smirila te se očekuje da će biti zanimljiviji i opušteniji.

Napisala: Karla ČUJIĆ

U početak praznika uvodi nas Božić (one koji ga slave). Što bi Božić bio bez dobrog bora. Neki su već ranije okitili bor, a neki to čuvaju za Badnjak. Prvog dana praznika moja obitelj, ali i obitelji mojih prijatelja, nabave bor i razne, šarane ukrase, jaslice i lampice za ukrašavanje bora. Svima koje znam, ukrašavanje bora je vrlo uzbudljivo.

Svake godine nešto drugačije, druge boje i svjetla, ali i pokloni ispod bora. Time dolazimo do Božića. Dobivanje i darivanje poklona zasigurno je najbolji dio. Moja prijateljica i ja dogovorile smo se da ćemo jedna drugoj kupiti poklone, ali u tajnosti što znači da ja ne znam što je ona meni kupila, a ona ne zna što sam ja njoj.

Zbog tog razloga sve nestrpljivije čekam Božić. Toliko je blizu, ali to ne smiruje moje nestrpljenje, ali i nestrpljenje drugih koji mu se vesele.

Nakon Božića, većina nas odlazi ili u druge gradove ili države, stoga većina mojih prijatelja nije u Zagrebu. Ove godine, moja obitelj i ja idemo u Sloveniju na skijanje. Prije par godina moja sestra i ja prvi smo put išle na skijanja, ali nakon toga ništa više. Zato se vrlo veselim što opet idemo na skijanje i to u drugu državu. To mi je vrlo uzbudljiva avantura jer dugo nisam bila na skijanju, a niti u inozemstvu.

Stvarno se nadam da će mi biti zanimljivo i da ću bolje naučiti skijati. Moje sestre i ja idemo u tu školu skijanja tako da imamo cijeli raspored za svaki dan. Koliko sam uspjela vidjeti jako su dobro iskoristili svo vrijeme i puno ćemo skijati. To je baš ono što želim. U Sloveniji ostajemo pet dana te se nadam na najbolji način provesti  te dane.

Drago mi je da, ako sam već dobila koronu da se to dogodilo prije skijanja. Samoizolacija mi je završila  taman par dana prije Božića i skijanja, što mi je dalo dovoljno vremena da kupim poklone za sve i opremu potrebnu za skijanje. Sa skijanja se vraćamo dva dana prije Nove godine.

Za Novu godinu mogu očekivat da će nam doći neki gosti, iako meni nikad nije rečeno tko dolazi. To mi je svaki put iznenađenje. Poslije Nove godine imam malo više od tjedan dana praznika pa planiram pročitati što više knjiga, a mogu  pogledati sve serije i filmove za koje nisam imala vremena tijekom škole.

Moja prijateljica poslije Božića, kada ja idem na skijanje, ide kod bake. Neće je biti do malo poslije Nove godine. Kod bake nije bila dugo i veseli se posjetu. Također, iščekuje Novu godinu sa dosta članova šire obitelji pa ju i to veseli. Kada se ona vrati dogovorile smo se da će mo jedan dan otići na klizanje. Svake godine barem jednom idem na klizanje i to mi je jako zanimljivo.

Nisam nešto predobra u klizanju, ali dovoljno sam dobra da niti jednom ne padnem. Iako ja nikad ne padnem, svake godine mi se dogodi da se netko zabije u mene i oboje padnemo. Nadam se da toga neće biti ove godine. Moja prijateljica nije baš dobra u klizanju, ali sam ju ipak uspjela nagovoriti da ide sa mnom i kliže jer jedino tako može svladati tu vještinu.

Trebalo je malo vremena da pristane, ali ipak kakva je to zima bez barem jedne zimske aktivnosti. Nisam neki obožavatelj snijega, ali kako ga nije bilo prošle godine, nadam se da će ove padati i to onaj pravi bijeli koji zatrpa sve i koji će ostati makar nekoliko dana. Pošto idem u Sloveniju na skijanje nadam se da tamo ima puno snijega.

Moja najmlađa sestra i ja imamo planove da izgrudamo treću sestru i da svi zajedno radimo velikog snjegovića. Dogovorile smo se da ćemo skupiti puno gumba i mrkve da imamo za snjegovića. Također nadam se da ćemo imati vremena da se sanjkamo jer mi je to najdraže po snijegu. Sjećam se kada smo moja sestra i Mila i ja  kad smo bile male,  išle kod djeda koji bi iz podruma uzeo jedne svijetlosmeđe, vrlo lijepe sanjke sanjke a onda bi se nas dvije sanjkale po jednom malom brežuljku u parku. Na putu prema parku bi jedna drugu vukle na sanjkama.

Zimski praznici ne traju dugo, ali svima su potrebni. Nadam se da ću i ja, ali i svi moji vršnjaci uživati u raspustu i dobro se zabaviti.

Oznake: