Kolumnu piše
KARLIN KUTAK
Mi mladi preferiramo mreže koje starijima nisu zanimljive
objavljeno: 4. veljače 2021.
Napisao:

Svi znamo za društvene mreže i svi ih koristimo. No, što je zapravo društvena mreža? Društvena mreža je vrsta internetske usluge, koji se najčešće javlja u obliku platforme, prozora ili web-stranice. To je internetski prostor, koji služi za međusobno povezivanje korisnika. Danas postoje stotine ovakvih servisa, a među najpoznatijima su: Facebook, Twitter, Instagram i YouTube.

Facebook je društvena mreža, osnovana 2004. godine najveća je i najpopularnija među korisnicima. Prema istraživanjima, koristi je više od 2,23 milijarde korisnika na mjesečnoj razini, a također nalazi se i na vrhu popularnosti u rangu oglašavanja na društvenim mrežama od strane poslovnih korisnika.

Iako je Facebook najkorištenija društvena mreža njom se većinom koriste stariji ljudi.

Napisala: Karla ČUJIĆ, 7. razred osnovne škole

Zrelija generacija obožava Facebook i baš zato mladi s njega bježe.

Mladi se sada sve više i više koriste: Instagramom, Tik Tok-om i Snapchatom. Instagram ima više od milijardu aktivnih korisnika, a veliki razlog njegove popularnosti krije se u lifestyle sadržaju koji je šaren i zanimljiv širokim skupinama ljudi. Instagram jamči neposrednost, ljudi na njemu stvaraju prijateljstva i određuju svoje interese. Naprosto se svi žele osjećati povezano na globalnoj razini i pratiti razne trendove. Influenceri su danas najzastupljeniji  na Instagramu. Instagram svima daje mogućnost kreiranja sadržaja. S vremenom, mreža je postala ne samo prilika za prikupljanje lajkova, već i platforma za mnoge društvene projekte i internetske trgovine. 

Tinejdžeri na Snapchatu

Snapchat je godinama bio omiljena društvena mreža tinejdžera koji su Facebook, na kojima su im sada mame, tate, bake i djedovi, zamijenili ovom mrežom koju dio starijih još nije shvatio i ne znaju koristiti. 

Snapchat ima mnoštvo sjajnih značajki, poput divno popularnih filtera za lice, Bitmoji, Snap Map i još mnogo toga. Slike se zapravo šalju kao što se šalju tekstualne poruke. Nas ta aplikacija stvarno zabavlja. Vrlo često šaljemo svoje duhovite fotografije prijateljima, kako bi se nasmijali u trenutku koji neće ostati u digitalnom prostoru zauvijek kao što to ostaju Facebook statusi ili fotografije. Uz to ne sumnjamo da će i roditelji početi koristiti ovu aplikaciju.  

Popularni Tik Tok

Tik Tok je danas jedna od najpopularnijih aplikacija na svijetu. Dolazi nam iz Kine. Postala je planetarno popularna brzinom svjetlosti. Mislim da je to primarno zbog sadržaja koji nudi… A to je da svi mogu objaviti kratke videiće različitih koncepcija.

Koga zanima može pronaći zabavne video sadržaje sa smiješnim skečevima, na temu glazbe, plesa, sporta, kuhanja, kućnih ljubimaca i slično.

Svatko može snimiti video i objaviti ga s brojnim filterima i glazbom u pozadini i na taj način se izraziti i privući publiku.  Pretprošle godine, a pogotovo lani tokom karantena, zabilježen je veliki porast korištenja ove aplikacije pa se nastavak tog trenda očekuje i u budućnosti.

Postoje razlozi zašto su društvene mreže dobre, ali postoje i razlozi zašto nisu, kao i zašto mogu biti opasne. Izazivaju ovisnost, šire mržnje i uvrede, narušavaju sigurnost, zloupotrebljavaju podatke, događa se i krađa autorskih prava, a nama mladima je tu lako dostupan neprimjeren sadržaj, postoje opasnost od virusa…

Zabava i učenje

Meni se osobno najviše sviđaju Tik Tok i Snapchat. Na njima provodim najaviše vremena. Za mene je Tik Tok aplikacija na koju mogu otići kada mi je dosadno ali i kada nemam ništa drugo za raditi. Tamo mogu naći zanimljive i poučne video uratke ali i one kreativne i smiješnog sadržaja.

Kod Tik Toka je dobro da video koji mi se sviđa ili je baš za uveseljavanje, odmah mogu ga proslijediti prijateljima.

Snapchat mi se sviđa zbog svojih nebrojenih mogućnosti koje nema većina aplikacija. Najviše me zabavljaju njihovi zanimljivi i smiješni filtri pa uratke mogu slati prijateljima. Puno nas, uključujući i mene, skupljamo takozvane ‘vatre’ na Snapchatu … Uz to Snapchat mi se čini mnogo sigurnija aplikacija od drugih. Zato što se poruke, slike i video uradci vro brzo brišu nakon što ih je primatelj otvorio. Instagram mi je dobra aplikacija, ali na njoj nisam ni pola vremena koje provodim na drugim aplikacijama. Moguće jer ja ne pratim poznate ‘face’, pa mi Instagram ne nudi puno zanimljivih mogućnosti.

Oznake: