Kolumnu piše
Kako su mi prošli proljetni praznici
objavljeno: 15. travnja 2021.
Napisao:

Ove godine, s obzirom na pandemiju, proljetni praznici mi se nisu mnogo razlikovali od prošlih. Prošlogodišnjih praznika se uopće ne sjećam , oko tog vremena smo bili i u karanteni. Ove godine s obitelji sam prvi dan praznika išla kod bake i djeda. U Imotski.

Moji baka i djed žive na selu tako da tamo nema puno ljudi. Na moju sreću većina djece je stara oko mojih godina (13-15), tako da smo se dobro zabavili.

Kad smo tek došli moji baka, djed i rođaci bili su sretni jer mene i moju obitelj nisu vidjeli još od ljeta. Ovo im je također bilo, na neki način, iznenađenje jer mi inače ne dolazimo tamo za proljetne praznike.

Napisala: Karla ČUJIĆ, 7. razred osnovne škole

Nekako je bilo olakšanje da tamo nema puno ljudi, jer u Zagrebu (barem tamo gdje ja živim), vani je većinom puno ljudi. A kada je vani tako puno ljudi mora se nositi maska i nekako izbjegavati mjesta s većim grupama ljudi, zbog sigurnosti.

S obzirom da u Imotskom toga nema, bilo je kao da pandemija ne postoji. Što se meni sviđalo jer mi je bilo potrebno nakratko zaboravit na cijelu ‘frku’ s covidom i svakakva pitanja vraćamo li se u školu ili ne, zbog porasta zaraženih.

Isti dan kad smo došli, ja i  moja sestra otišle smo do kuće jedne od naših rodica. Tamo nas je bilo samo 6, dvije rodice, dva rođaka, sestra i ja. Igrali smo neke igre i na karte. Baš smo se dobro zabavile. Bio je to petak. U subotu, dan prije Uskrsa, farbali smo jaja na svakakve načine. Većinom su bojale moje sestre, ali i ja sam pomogla. No, moja najmlađa sestrica je najviše uživala i najviše se zabavila. Nakon što smo obojali jaja, ukrasili smo ih na različite načine, naljepnicama, flomićima…

Tu sam se večer opet družila sa svojom sestrom i dvjema rodicama. Bilo mi je zbilja zanimljivo s puno smijeha. Na Uskrs, ujutro, moja najmlađa sestra je mene i moju drugu sestru probudila rano ujutro, da se tuckamo s jajima.

Naravno ona nas je sve pobijedila.

Ja nisam baš puno puta pobijedila, ali nema veze. Nakon doručka djeca iz sela su došla da svima čestitaju Uskrs, pa sam tako i ja otišla s njima. Tog dana, poslijepodne, s rodicom sam se otišla šetati. Vidjele smo konje i jako smo se umorile jer smo prešle dug put.

Idućeg dana, u ponedjeljak, s drugom rodicom i sestrom išla sam u vožnju s biciklima. Da samo znate, kako nam je bilo zanimljivo. Spuštale smo se niz jednu nizbrdicu, što je bilo predobro. Baš! Bilo nam je i vrlo zabavno, ali zato penjanje natrag nije bilo nimalo zabavno. Bile smo umorne od svega toga, pa sad još i dodatni umor  zbog pentranja nazad. Problem je u tome što je ta nizbrdica/uzbrdica vrlo duga. Vožnja i zabava na biciklima je meni i sestri ostvila i ‘tragove’… ma, pale smo više puta. Ali, zaista, meni je to uz sve bilo i jako smiješno.

A onda smo nakon bicikla uživale s ostalim rođacima u pizzama koje smo naručili. Nismo škrtarili, bilo je baš puno različitih pizza. Nije bilo šanse da netko ostane gladan!

U utorak ujutro trebali smo ići u Zagreb. Prvo smo malo stali u Zadru. Tamo su nam bili kumovi zbog nekog posla. Kad smo se krenuli vraćati kući u Zagreb počeo je padati jak snijeg i puhati snažan vjetar.

Bilo je stvarno toliko grozno da su sve ceste zatvorili, a mi smo se vratili u Zadar, gdje smo ostali preko noći i u srijedu ujutro. Kad se vrijeme smirilo krenuli smo kući.

Meni je bilo čudno što je sada u proljeće napadalo toliko snijega, a cijela je zima prošla da ga gotovo i nismo vidjeli. Ta godišnja doba bi se trebala dogovoriti kada koje počinje.

Većina mojih prijatelja nije nigdje išla, a ako su išli, išli su kao i ja do bake i djeda. S njima sam se čula preko mobitela, a kada sam se vratila u Zagreb išli smo van. Kao što sam već rekla ovi proljetni praznici ne razlikuju se puno od prošlogodišnjih, osim što inače ne idemo u Imotski već ostajemo u Zagrebu. I opet ponavljam, ne sjećam se kad je zadnji put u ovo doba padao snijeg. Uz sve to, ovi proljetni praznici bili su mi jedni od najdražih.

Oznake: