Aktualno
PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA O UTJECAJU REKLAMA POJEDINIH PREHRAMBENIH PROIZVODA NA DJECU
Svako treće dijete traži hranu koju je vidjelo na televiziji
objavljeno: 19. siječnja 2022.
Napisao:

Istraživanje o medijskim navikama djece i stavovima roditelje, odnosno o izloženosti djece oglašavanju na televiziji i internetu hrane i pića čije se prekomjerno konzumiranje ne preporučuje pokazalo je da svako treće dijete samostalno odlučuje što će na televiziji gledati.

Roditelje najviše brine korištenje popularnih osoba ili likova za promicanje nezdrave hrane za djecu (45%) i oglašavanje hrane koja promovira besplatne igračke ili darove s prehrambenim proizvodima (47%), čak 59% roditelja nije upoznato da postoje zakonski propisi koji se primjenjuju prilikom televizijskog oglašavanja hrane i pića te čak 78% ispitanika podržava uvođenje zakonskih ograničenja oglašavanja hrane u vrijeme dok djeca gledaju televiziju.

O istraživanju je organizirana panel diskusija u kojoj su sudjelovali Maja Lang Morović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Bernarda Blažek iz agencije The Newton Research Europe koja je provela istraživanje, Danijela Žagar, savjetnica pravobraniteljice za djecu, Vesna Višnić, direktorica poslovnog programa dječja hrana, slastice i snack u Podravci, Mladen Basač s RTL-a te Hrvoje Maljak s HRT-a. Panel je moderirala Katija Kušec, članica Vijeća za elektroničke medije i voditeljica tog projekta u Vijeću i Agenciji za elektroničke medije.

Istraživanje je tako pokazalo da svako treće dijete traži hranu koju je vidjelo na televiziji, a čak 45% roditelja kupuje traženu hranu s kojom je dijete upoznato putem TV ekrana. Uvjerljivo najčešće korišteni uređaj za pristup djece internetu je pametni telefon (mobitel) u čak 76% slučajeva. Najrjeđe se koriste desktop računala (12%) i igraće konzole (9%).

Agencija za elektroničke medije sudjeluje u Radnoj skupini za oglašavanje prehrambenih proizvoda namijenjenih djeci koja je osnovana sredinom prošle godine i koju čine predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva kulture i medija, Ureda pravobraniteljice za djecu, Hrvatske udruge reklamnih agencija (HURA), Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, RTL-a, Nove TV, Algebre te Agencije za elektroničke medije.

Krajnji cilj rada te multidisciplinarne radne skupine  je reguliranje oglašavanja prehrambenih proizvoda namijenjenih djeci između svih dionika na tržištu, posebno pružatelja medijskih usluga, elektroničkih publikacija, pružatelja usluga platformi za razmjenu videozapisa, a kojim će se definirati jasni kriteriji za oglašavanje. Temelj i povod te inicijative je recentna europska regulativa, poglavito Direktiva o audiovizualnim medijskim uslugama koja je transponirana u novi Zakon o elektroničkim medijima koji je stupio na snagu krajem listopada prošle godine i Europska  zajednička akcija za implementaciju najboljih praksi u promicanju pravilne prehrane Best-ReMaP (hrv. Najbolje prakse u ograničavanju marketinga nezdrave hrane za djecu i adolescente).

Cijeli tekst i istraživanje možete pogledati na stranicama Agencije za elektroničke medije.

Oznake: