Aktualno
DANAS JE ZAVRŠILA NASTAVNA GODINA 2021./2022.
Pred osmašima stresan upis u srednje škole
objavljeno: 21. lipnja 2022.
Napisao:

Danas je  završila nastavna godina za sve učenike osnovnih škola i srednjoškolce, osim maturanata koji su školske klupe napustili prije gotovo mjesec dana, a sada polažu ispite državne mature.

Uspješan završetak škole učenicima i nastavnicima čestitao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, podsjetivši da je prvi dio ove 2021./22- školske godine bio iznimno stresan i kompliciran, nadajući da se da iduća školska godina biti mirnija i bez pandemije i ostalih poteškoća.

“Sve skupa smo okončali, rekao bih, na opće zadovoljstvo i najbolje što se moglo u danim prilikama” – kazao je ministar pohvalivši se pritom da je Hrvatska prema evidenciji Svjetske zdravstvene organizacije imala  najmanji broj online dana nastave. Podsjetio je da su ove godine osmaši u 80 škola pisali nacionalne ispite te da će oni iduće godine biti provedeni među svim učenicima osmih razreda.

Učenicima koji su završili osnovnu i srednju školu poželio je puno uspjeha u daljnjem školovanju. “Oni su generacija koja je dosta trpjela tijekom svog školovanja, ali mislim da je i kroz taj zahtjevni oblik školovanja puno i naučila, i siguran sam da će im daljnje školovanje biti uspješno.“ – kazao je ministar.

Inače upis osmaša u srednje škole praktički je počeo njihovim prijavama u sustav, a od 25. ovog mjeseca imaju priliku izabrati programe koje žele  upisati. Prijava obrazovnih programa završava 7. srpnja, osim za učenike koji su izabrali škole odnosno programe za koje se organiziraju dodatne provjere.

Za njih će prijave završiti 28. lipnja, a od 29. lipnja do 4. srpnja odradit će i dodatne provjere i eventualne prigovore. Završetkom prijave programa počinje ispis prijavnica koji će potrajati jedan dan, do 8. srpnja.  Dan kasnije, 9. srpnja objavit će se konačne liste upisanih učenika.

Oni koji se ne uspiju upisati u ljetnom roku imat će mogućnost da to naprave u jesenskom upisnom roku koji će početi 20. kolovoza. No do tada je pred njima dugo toplo ljeto u kojem će dobro razmisliti što žele upisati od preostalih slobodnih mjesta u srednjim školama.

Oznake: