Aktualno
ODBOR ZA DODJELU „NAGRADE IVAN FILIPOVIĆ“ DONIO ODLUKU:
Nagrade za životno djelo pripale akademiku Josipu Bratuliću i Zlatanu Soldi
objavljeno: 20. studenoga 2021.
Napisao:

 Odbor za dodjelu „Nagrade Ivan Filipović“, imenovan Odlukom Hrvatskoga sabora,  odlučio je da za prošlu 2020. godinu nagrade za životno djelo u području srednjeg školstva dobije  Zlatan SOLDO, dipl. ing. geodezije, nastavnik strukovnih predmeta, Geodetske škole Zagreb, a u području znanstvenog i stručnog rada dr. Josip BRATULIĆ, akademik, redoviti profesor u miru – Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pored dvije nagrade za životno djelo, Odbor je  nagradio 15 učitelja i nastavnika godišnjom nagradom Ivan Filipović.

Dobili su je:

u području predškolskoga odgoja i obrazovanja:

 • Andreja Sedlar, odgojiteljica, Dječji vrtić Varaždin, Varaždin

u području osnovnog školstva:

 • Ivana Bašić, učiteljica savjetnica, Osnovna škola Opuzen
 • Maja Mačinko, prof. fizike i politehnike, savjetnica, Osnovna škola Ivana Cankara, Zagreb 
 • Gordana Podobnik, učiteljica razredne nastave, Osnovna škola dr. Branimira Markovića Ravna Gora
 • Andreja Kovač, učiteljica savjetnica, Osnovna škola Garešnica
 • Branka Pastuović, učiteljica predmetne nastave, Osnovna škola Brodarica, Šibenik
 • Ines Krušelj Vidas, stručna suradnica savjetnica, OŠ Matije Gupca, Gornja Stubica
 • Sandra Vuk, učiteljica savjetnica, Osnovna škola Sveta Nedjelja
 • Ivana Dubovečak, prof. hrvatskoga jezika, savjetnica, OŠ Eugena Kvaternika Velika Gorica

u području srednjeg školstva:

 • Marijana Švenda Lekić, prof. sociologije i politike i gospodarstva, nastavnica savjetnica, V. gimnazija Zagreb
 • Antun Milinković, prof. biologije i kemije, Gimnazija Karlovac
 • Alen Đurasek, nastavnik mentor, Srednja škola Marka Marulića Slatina
 • Nensi Araminčić, magistra medicinsko-laboratorijske dijagnostike, Medicinska škola u Rijeci

u području visokog školstva:

 • prof. dr. sc. Jasna Horvat, redovita profesorica u trajnom zvanju, Ekonomski fakultet u Osijeku i izv. prof. dr. sc. Josipa Mijoč, znanstveno zvanje višeg znanstvenog suradnika, Ekonomski fakultet u Osijeku

u području znanstvenog i stručnog rada:

 • doc. dr. sc. Davor Brđanović, prof. savjetnik, Glazbena škola u Varaždinu

„Nagrada Ivan Filipović“ za životno djelo i godišnje nagrade za rad i rezultate u predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem školstvu, visokom školstvu i znanstvenom i stručnom radu nosi Filipovićevo ime, učitelja koji je rođen 1823. u Velikoj Kopanici, a umro 1895. godine u Zagrebu, stoji na stranicama Ministarstva znanosti obrazovanja i športa.

Filipović je bio školski nadzornik, plodan pisac, urednik časopisa, osnivač Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora 1871. godine i Saveza hrvatskih učiteljskih društava 1885. godine, sudionik triju općih učiteljskih skupština. Uz to, zbog svoga istaknutoga učiteljskog rada, zalaganja za učiteljevu samostalnost i slobodu te slobodu narodne škole njegove su ga kolege nazvali ocem učitelja.

Njegova misao – Da se deset puta rodim, deset puta bio bih učiteljem – već gotovo jedno stoljeće ulijeva nadu, hrabri i potiče sve one koji su za svoj životni poziv odabrali jedan od najtežih poziva na svijetu, ali mu ostali vjerni unatoč svim teškoćama i izazovima.

„Nagradu Ivan Filipović“ dodjeljuje Republika Hrvatska odnosno Odbor „Nagrade Ivan Filipović“, a priprema Ministarstvo znanosti i obrazovanja, za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti i predstavlja najviše priznanje djelatnicima u odgoju i obrazovanju.

Nagrada se dodjeljuje od 1964. godine, prvo u okrilju Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora, a zatim od 1967. postaje nagrada Sabora Republike Hrvatske.

Hrvatsko školstvo i društvo i na taj način pokazuju sustavnu brigu o onima koji su svojom stručnošću, zalaganjem i uzornim radom pridonijeli unapređivanju odgojno-obrazovnog procesa i ugledu učiteljskoga poziva, naglašava se na stranici MZO-a i dodaje da je Zakonom o „Nagradi Ivan Filipović“ (Narodne novine, broj: 61/91. i 149/09.) propisano  da se svake godine mogu dodijeliti dvije nagrade za životno djelo i do 15 godišnjih nagrada.

Oznake: