Aktualno
ERASMUS+ PROJEKT "STONE AND WOOD" - FRANCUZI I POLJACI U KLESARSKOJ ŠKOLI U PUČIŠĆIMA
Internacionalno učenje i druženje
objavljeno: 23. siječnja 2022.
Napisao:

Unatoč pandemiji i mjerama koje su na snazi Klesarska škola iz Pučišća na otoku Braču početkom drugog polugodišta ugostila je školarce iz Bretanje u Francuskoj i Poljake, partnere projektu “Stone and Wood”.

Učenici Klesarske škole u studenom prošle godine posjettili su Bretanju i svoje vršnjake uključene u projekt, a u siječnju ove godinu uzvratili su im gostoprimstvo. Učenici koji su došli iz Francuske i Poljske smješteni su u Supetru i Splitu, a onda su oduševljeni stigli u Pučišća, razgledali školu, pozdravili se s već dobro poznatim kolegama iz te škole i odmah zatim posjetili izložbu minijatura crkava i bazilike u crkvici Gospe na Botku, gdje ih je lijepo ugostio Joško Radić. Isto tako, kulturno-umjetnički dio razgledavanja Pučišća ne može proći bez obilaska crkve svetog Jeronima čiju im je povijest ispričao don Ivica Huljev, pritom ponosno predstavivši Povaljsku listinu, najstariji sačuvani dokument pisan hrvatskom ćirilicom, a koji se brižno čuva u pučiškom župnom uredu.

Nakon obilaska mjesta i ručka u učeničkom domu, učenici su podijeljeni u četiri grupe: klesarsku grupu (voditelji: Siniša Martinić-Cezar, Damir Nižetić i Daslav Petrović), modelarsku grupu (voditelji: Emil Trutanić i Tina Eterović), crtanje na računalu (voditelji: Jakov Babarović i Sandra Radulovski) te CNC grupu (voditelji: Jakov Babarović, Siniša Martinić-Cezar i Denis Nižetić). Neki od radnih zadataka uključivali su upoznavanje s klesarskim alatima, rad s puntirkom i demonstracija, modeliranje triskela u glini i odljev u gipsu – priprema za klesanje ili CNC, skeniranje gotovog triskela i skaliranje na određenu veličinu: priprema za izradu na CNC stroju na ploči, priprema stroja i brojne druge.

Triskel je, važno je dodati, jako važan dio tog projekta: on simbolizira zajedništvo tri prekrasne zemlje – Hrvatske, Poljske i Francuske, tri materijala – drvo, francuski granit i brački kamen te simetriju tri osnovna elementa – vodu, zemlju i vatru, kako su to lijepo zamislili autori tog međunarodnog projekta.

Učenici klesarske škole sa svojim kolegama iz Francuske i Poljske družili su se još dva dana, a program za sve njih bio je iznimno bogat i zanimljiv. Organiziran je u dogovoru domaćina i gostiju, kako bi svi uživali u aktivnostima i produbili prijateljstvo u vrijeme kad zbog pandemije nije jendostavno putovati a ni družiti se. Učenici i profesori Kamenoklesarske škole iz Pučišća dokazuju da je ipak to moguće. [ IZ DRUGIH IZVORA | Facebook ]

Oznake: